За првпат научно објаснето мистериозното „квантно сетило“ за ориентација на птиците
Гледањето на нашиот свет низ очите на птица преселница би било восхитувачко искуство. Научниците одамна веруваат дека нешто „посебно“ во нивниот систем им овозможува да го „видат“ магнетното поле на нашата планета. Трик на природата што им помага прецизно да се движат на огромни растојанија. Конечно, за првпат досега,... Read more
Истражување: Делови од дождовните шуми на Амазон би можело да исчезнат до 2026 година!
Фатени помеѓу рапидното проширување на употребата на ресурсите, но и пожарите што ги поттикнуваат климатските промени, иднината на дождовната шума во Амазон и зачудувачката низа животи кои живеат  во нив, се сериозно загрозени. Во новиот извештај за Животна средина: Наука и политика за одржлив развој, геологот Роберт Туви Вокер од... Read more
Во 1110 година Месечината исчезнала од небото! Конечно знаеме зошто
Пред скоро еден милениум, се случил голем пресврт во атмосферата на Земјата: огромен облак од честички богати со сулфур се појавил во стратосферата, затемнувајќи го небото со месеци или дури со години, пред на крајот да падне на површината на нашата планета. Знаеме дека овој настан навистина се случил... Read more
Британски тим развива нов вид третман за превенција од ковид-19
Научниците во Велика Британија штотуку ги регрутираа првите учесници кои ќе бидат дел од новата долготрајна студија за антитела против коронавирусот. Ако третманот е ефикасен, тој може да им даде заштита на оние кои веќе биле изложени на вирусот САРС-КоВ-2. „Знаеме дека комбинација на антитела може да го неутрализира... Read more
Дали ги знаете загрозените животни?
Светот е преполн со многу луѓе. Тие градат нов градови и патишта и за таа цел ги сечат шумите и ги сушат мочуриштата каде што живеат животните. Копното, воздухот и водата се загадуваат. Многу животни тешко можат да ги преживеат овие промени. На некои од нив, дури им се... Read more
ПРЕСУШИ ЧУДОТО НА ПРИРОДАТА! Драматични снимки од Викториините водопади го растажија светот
Исчезна поголем дел од Викториините водопади поради сушите што го погодија јужниот дел на Африка, најголеми во последниве 100 години! Ова чудо на природата се наоѓа на реката Замбези, на границата помеѓу државите Замбија и Зимбабве. Сместени се на листата на УНЕСКО, како светско културно наследство, но светот сега... Read more
Медуза, еден од најстарите жители на нашата планета
Научниците сметаат дека животот започнал во океаните пред околу 3,5 милијарди години. Некои морски суштества еволуирале (развивале) и се преселиле да живеат на копно. Но, многу суштества останале да живат во морињатаи океаните. Некои видови морски животни, како што е, на пример, медузата пливала во морињата и океаните милиони... Read more
Копнен сообраќај/железнички сообраќај
Возовите се движат на шини и пренесуваат луѓе или разни стоки од едно место на друго место по пат на копно. Тие се поевтин вид на транспорт од автомобилите и толку многу не ја загадуваат околината. Многу луѓе ги користат возовите за да патуваат или за да втасаат до... Read more
(ВИДЕО) Најва за новата видео сезона, 2019
Училишната година е пред самиот крај, што го означува почетокот на новата видео сезона. Дел од темите веќе се во предпродукција, а останатите полека почнуваат да се создаваат. Идеи има многу, се надевам дека во следниве неколку месеци ќе успеам да завршам повеќе од нив и секако, да ги... Read more
Струја од чоколадо! Гана конструира електроцентрали на какао
Универзитетот во Нотингем, Велика Британија, ќе финансира конструирање на генераторски систем во Гана, кој лушпите од какао ќе ги претвора во био-гориво, пренесува „Инхабитат“. Иницијативата е поведена од група изтражувачи од Гана, која е еден од најголемите производители на какао. Ако овој начин, со употреба на „зелено“ гориво, се... Read more
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.