Зошто се вели – „Жолт печат“? Поим што го користиме сите, но малкумина знаат како настанал. За сѐ е виновно едно „момче“!
Тоа е термин што е толку востановен денес што всушност би било доста тешко да се направи негова дефиниција. „Жолт печат“ е израз што се однесува на весници (но и сите медиуми) кои приоѓаат кон сензационализам со цел да продадат што повеќе копии. Овие весници честопати манипулираат со податоци,... Read more
Може да спаси живот! Дали знаете зошто некои пенкала имаат отвор на капачето?
Обично науката е поврзана со големите мисли и идеи што го оптиваруваат разумот. Како на пример онаа  дека нашиот Универзум можеби е огромен холограм или дека ние всушност откривме гравитациони бранови од судири на неутронски ѕвезди. Или дека можеби всушност немаме толку слободна волја како што мислиме … Тоа... Read more
Како настанала касичката во форма на прасе?
Уште од најмала возраст првата слика што ни се појавува во мислите кога ќе се спомене штедна касичка е розовото прасенце со отвор за парички на грбот. Веројатно неа сме ја имале повеќето од нас, но дали некогаш сте се запрашале од каде е идејата, штедната касичка да има... Read more
Ги знаете ли седумте тајни на Таџ Махал?
Ремек делото на архитектурата и еден од најголемите споменици посветен на вечната љубов, со векови е обвиткан со бројни мистерии, за кои туристите воопшто и не се досетуваат. Еве некои од нив…  Мавзолејот во Агра е најпознатиот споменик во Индија кој го изградил могулскиот цар Шах Џахан во периодот... Read more
Како кактусот живее без вода?
Кактусите се високи и претежно бодликави растенија кои припаѓаат на семејството Cactaceae и одлично се противат на сушата. Овие растенија складираат вода во нивните плодови, стебла или корени. Секое растение кое расте во пустина е присилено да се навикне на живот без вода или пак живот со многу малку... Read more
(ВИДЕО) Што ќе се случи ако на Земјата снема кислород на пет секунди?
На прв поглед се чини дека за 5 секунди може да се издржи било што, но всушност толку време без овој важен хемиски елемент на Земјата може да предизвика хаос. Избираме 5 од повеќето шокантни работи: 1. Сите кои во моментот се сончаат на плажа ќе добијат изгореници, бидејќи кислородот... Read more
Како студеното време предизвикува настинка?
Ако сакате да се заштитите од настинките во зима, тогаш ќе треба да си го покриете носот. Наодите од едно истражување направено на Универзитетот „Јеил“ покажуваат дека вирусот што ја предизвикува настинката може многу поефикасно да се размножува во поладна средина, како што е носната празнина, отколку во внатрешнота на телото.... Read more
Сите ги сакаме, но дали ја знаете приказната за Fisherman’s Friend?
Денес овие бонбони се познат светски бренд, но „пријателот на рибарите“ има долга историја и интересна приказна… Fisherman’s Friend се појавиле во 1865 година во Западниот брег на Англија. Младиот фармацевт Џејмс Лофтхаус, покрај многуте ефикасни лекови кои ги имал создадено, најголем успех достигнал со создавањето на една лековита течност... Read more
Копнен сообраќај/железнички сообраќај
Возовите се движат на шини и пренесуваат луѓе или разни стоки од едно место на друго место по пат на копно. Тие се поевтин вид на транспорт од автомобилите и толку многу не ја загадуваат околината. Многу луѓе ги користат возовите за да патуваат или за да втасаат до... Read more
Што покажуваат налепниците на овошјето и зеленчукот?
Често пати се случува на овошјето или на зеленчукот на пазарите или во трговските центри да забележиме налепници со разни заштитни знаци и декларации. Додека едните ги означуваат брендовите на компаниите коишто ги произведуваат, другите се исклучително важни за проценка на квалитетот на производот. Имено, ако на плодовите или... Read more
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.