За првпат научно објаснето мистериозното „квантно сетило“ за ориентација на птиците
Гледањето на нашиот свет низ очите на птица преселница би било восхитувачко искуство. Научниците одамна веруваат дека нешто „посебно“ во нивниот систем им овозможува да го „видат“ магнетното поле на нашата планета. Трик на природата што им помага прецизно да се движат на огромни растојанија. Конечно, за првпат досега,... Read more
Истражување, младенчињата на Мегалодонот меѓусебе се јаделе уште во телото на мајката!
Мегалодон, најголемиот вид ајкула што некогаш постоел во историјата на Земјата, веројатно имал некаков грозоморен метод за почеток на животот, сметаат научниците. Според новото истражување, младенчињата од ајкулата Мегалодон (Otodus megalodon), кои кога се раѓаат се поголеми од возрасен човек, сугерира дека тие се раѓаат живи и оти во... Read more
Постоел пред 100 милиони години! Неверојатен цвет од времето на диносаурусите
Понекогаш не знаеме што имаме сè додека не исчезне. Valviloculus pleristaminis претставува совршен пример за тоа. Научниците неодамна го идентификуваа овој мистериозен, изумрен цвет. Некогаш цветал во периодот Креда. Цветна реликвија од минато време, зачувана во килибар, кој застанал пред времето уште кога диносаурусите сè уште шетале на Земјата.... Read more
Истражување: Пластиката може да навлезе и во плацентата!
Човекот од 21 век се раѓа во свет обложен со ситна прашина од петрохемиски отпад. Сепак, група истражувачи тврдат дека нашата лична врска со микроскопските фрагменти од пластика може дури и да се протегаат до пред наталниот период, односно додека плодот е се уште во телото на  мајката. Таквите... Read more
Далечните предци на човекот имале способност за зимски сон?
Иако многумина од нас можеби копнеат да ја преспијат зимата, луѓето, за разлика од многу други цицачи – немаат капацитет да хибернираат. Но, неодамна објавена студија истражувала дали првобитните луѓе ја имале оваа способност во одреден момент од својата еволуција. Резултатите, иако прелиминарни, изненадувачки сугерираат дека тие го можеле... Read more
Истражување: Кучињата навистина можат да намирисаат болни од Ковид-19
Со вистинска обука и мотивација, најпаметните кучиња можат да откријат до 40 различни видови бомби, да душкаат ситни траги од лекови, да извршуваат пребарување и спасување и да намирисаат рак на дебелото црево. Но, најновите истражувања покажуваат дека тие можат да го намирисаат и коронавирусот – SАRS-CoV-2 во нашата... Read more
Дали ќе паѓа снег на Божик? (годишни времња #2)
Да повториме: Земјата е наклонета на нејзината оска додека се врти и орбитира околу Сонцето. Кога една страна не земјата е наклонета кон Сонцето, тогаш е лето на таа половина на Земјата, додека, пак, на другата страна е зима. Напролет, времето се затоплува и растенијата започнуваат да растат.  Лете,... Read more
Од кога луѓето почнале да користат скии?
Можеби мислите дека скијањето е модерен спорт, но историските докази велат поинаку. Тоа е всушност еден од најстарите начини на патување кои ги практикувал човекот. Некои историчари пронашле древни цртежи кои прикажуваат луѓе на скии. Тие тврдат дека скијањето постоело уште во каменото време. Многу години пред Новата ера... Read more
Алхемијата – празноверие, волшепство или наука?
Дали некогаш сте посакале да кренете камче од земјата и да го претворите во злато или во дијамант? Ако сте еден од нив, не сте единствени. Луѓето имале такви желби уште од древните времиња. Се обидувале евтините метали, како живата и оловото, да ги претворат во злато и сребро.... Read more
Зошто часот трае точно 60 минути, а минутата 60 секунди?
Кој прв го подели денот на 24 часа, а часот на 60 минути? Многу историчари сметаат дека Египќаните се првата цивилизација што го поделила денот на помали делови. Првите сончеви часовници биле поставени само за следење на времето, но околу 1500 година п.н.е. Египќаните имале развиено напредни сончеви часовници. Прачка... Read more
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.