За „тихоста“ на Тихиот океан
Најголемиот океан на Земјата има неколку називи: Голем, Тихи, Пацифик, а називот „Тихи океан“ потекнува од „El mar Pacifiko“. Називот е „добиен“ уште во првата половина на 16. век, кога на храбрите и силни морнари под водство на легендарниот Фернандо Магелан, на првото успешно патување околу Земјата (1519-1522), им... Повеќе
Неколку неверојатни факти за неколку неверојатни животни
На нашата планета постојат многу видови чии карактеристики сѐ уште ги збунуваат научниците и ги восхитуваат вљубениците во природата и живиот свет. Тука ќе претставиме само дел од нив, чии карактеристики веруваме дека и вас ќе ве остават вчудоневидени. 1.Главата на меурестата фока Мажјакот меуреста фока може да ја надува мембраната... Повеќе
(ВИДЕО) Откриен пајак кој дише преку своите нозе!
Овој подводен пајак може да живее во плитки, но и во двабоки води дури до 7000 метри. Може да се најде во Австралија, Средоземното море, Пацификот, Медитеранот и Карибите. Од оваа фамилија пајаци, ширум светот живеат 1300 видови и варираат во просек од 1 милиметар до дури 70 сантиметри... Повеќе
Како студеното време предизвикува настинка?
Ако сакате да се заштитите од настинките во зима, тогаш ќе треба да си го покриете носот. Наодите од едно истражување направено на Универзитетот „Јеил“ покажуваат дека вирусот што ја предизвикува настинката може многу поефикасно да се размножува во поладна средина, како што е носната празнина, отколку во внатрешнота на телото.... Повеќе
Медуза, еден од најстарите жители на нашата планета
Научниците сметаат дека животот започнал во океаните пред околу 3,5 милијарди години. Некои морски суштества еволуирале (развивале) и се преселиле да живеат на копно. Но, многу суштества останале да живат во морињатаи океаните. Некои видови морски животни, како што е, на пример, медузата пливала во морињата и океаните милиони... Повеќе
Како лови ајкулата, најстариот предатор на нашата планета
Ајкулите ги населуваат океаните и морињата веќе 400 милиони години. Тие биле присутни на нашата планета уште пред да се појават диносаурусите. Речиси сите ајкули се месојади. Обично се хранат со риба и со морски цицачи (делфини, фоки…). Забите им се истакнати и остри, а скелетот им е граден од... Повеќе
Што покажуваат налепниците на овошјето и зеленчукот?
Често пати се случува на овошјето или на зеленчукот на пазарите или во трговските центри да забележиме налепници со разни заштитни знаци и декларации. Додека едните ги означуваат брендовите на компаниите коишто ги произведуваат, другите се исклучително важни за проценка на квалитетот на производот. Имено, ако на плодовите или... Повеќе
Мистеријата на живиот песок
Луѓето со векови се плашеле од живиот песок и со вознемиреност зборувале за него. Се верувало дека своите жртви ги вовлекува во својата внатрешност сѐ додека целосно не потонат. Сепак, подоцнежните истражувања покажале дека ова не е точно и ако се знае како да се постапи ако се пропадне... Повеќе
Што претставува Нијагара?
Нијагара нема свои извори, ниту потоци кои ја хранат. Таа е природен канал кој спојува две големи езера-Ери и Онтарио, на самата граница помеѓу САД и Канада. Географскиот речник вели: река е постојан тек кој тече низ речна долина, а го хранат извори или потоци кои доаѓаат од различни краишта и... Повеќе
Кој го измислил чадорот и зошто во минатото го користеле само жени?
Есента е годишно време кое вообичаено се карактеризира со врнежливи денови, поради што често се дружиме со чадорот. За некои од нас, чадорите се само алатка која помага да не накиснеме на дождот, за други пак тоа е важен моден додаток. Како и да е, има интересни факти врзани... Повеќе
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.