Помалку познати факти за бамјата
Со бамјата (lat. Hibiscus esculentus) се подготвуваат многу познати и помалку познати јадења. Во литературата е запишано дека кралицата Клеопатра, прочуена според убавината и привлечноста, на своето мени редовно имала и бамја, но мора да се напомене дека во персиската религија, Бамја била божица на победата. Африка е прататковината на... Повеќе
Што впрочем откри НАСА на Марс?
Роверот на НАСА, „Кјуриозити“, кој веќе шест години ја истражува површината на планетата Марс, неодамна до аналитичкиот центар на Американската агенција за вселенски истражувања испратил податоци коишто покажуваат дека на Црвената планета постојат траги од органски молекули, односно од основните компоненти од кои се составени живите организми. Станува збор... Повеќе
БОНТОН; Поздравување и запознавање
Секогаш кога некаде доаѓаш или влегуваш, прв поздрави ги останатите. Направи го тоа јасно и гласно. Истото треба да го сториш и кога си заминуваш или излегуваш од некое место. Ако притоа вратата била затворена, затвори ја и ти. Секогаш поздрави ги повозрасните. Ако си момче, прв поздрави ги... Повеќе
Колку планини има во Република Македонија?
Обично за Македонија се вели дека е планинска или поточно планинско-котлинска земја, со честа смена на планини и котлини. Причините за таквиот релјеф лежат во сложените геолошки, тектонски и ерозивни процеси кои дејствувале со стотици илјади, па и милиони години. Сепак, кога ќе праша некој колку планини има во... Повеќе
БОНТОН: Однесување во кино, театар и на концерт
Кога посетуваш театарска претстава или концерт, исто како и во кино, дојди на време за да не пречиш на другите кога ќе минуваш низ редовите. Пред почеток на претставата или на филмот, исклучи го мобилниот телефон! Додека трае филмот/претставата/концертот, немој да удираш со нозете во седиштето пред тебе и... Повеќе
Што е тоа УМЕТНОСТ?
Уште одамна луѓето го сакале она што е убаво и настојувале својот живот да го разубават на разни начини. Заради тоа, своите живеалишта, облеката и оружјето ги украсувале со разни орнаменти. Своето расположение го изразувале со песни и со игри. Па така, кога биле тажни создавале тажни мелодии, додека... Повеќе
Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?
Околу 221 година пред нашата ера, моќниот кинески цар, Ши Хуанг Ти, успеал да обедини повеќе делови на Кина. Но, северно од неговото царство, во пустините, живееле варварски племиња на номади, кои според царот претставувале опасност за земјата. Затоа, наредил да се подигне голем ѕид кој ќе ги штити... Повеќе
РОГОВИ од елен, ПОЛЖАВИ и ГЛИНА…Каква била првата паста за заби?
Знаете ли за што служи мешавината – пепел од воловски копита, запалени лушпи од јајце и иситнети вулкански камења? Ако наведените состојки ги измешате и ги претворите во прав, ќе ја добиете пастата за заби што пред 4.000 години ја користеле старите Египќани. Со оглед на тоа што тогаш... Повеќе
БОНТОН: Употреба на мобилен телефон
Пред се, важно е да ги научиш функциите на телефонот, така што ќе знаеш како се исклучува, како се вклучува, но и тоа – како се намалува и појачува ѕвонењето. Штом веќе тоа го знаеш, искористи го знаењето и исклучувај го телефонот на места каде што неговата употреба е... Повеќе
Ова е единственото бесмртно животно на нашата планета (ВИДЕО)
Вистински феномен на природата! Медуза која што не старее и не умира! Веќе стана предметна истражување на научниците кои сметаат дека таа го крие еликсирот на вечната младост. Ова животно не може да умре од старост, бидејќи воопшто не старее, а токму тоа е тајната која најмногу ги интересира... Повеќе
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.