КОКА КОЛА порано се правела со кокаин!? КОКА КОЛА порано се правела со кокаин!?
Најпопуларниот безалкохолен пијалок на светот, Кока Кола, во својот оригинален рецепт, меѓудругото, содржел и кокаин и алкохол. Рецептот се чува и денес, а во... КОКА КОЛА порано се правела со кокаин!?

Најпопуларниот безалкохолен пијалок на светот, Кока Кола, во својот оригинален рецепт, меѓудругото, содржел и кокаин и алкохол. Рецептот се чува и денес, а во него е наведено дека во пијалокот, покрај останатите ароматични состојки, треба да се стави и:

– листови од растението кока (Erythroxylon coca)

– кора од видот на ореви – „кола“ (Cola acuminata)

– кора од билката „дамијан“ (Тurnera diffusa)

Создавачот на Кока Кола, американскиот фармацевт, Џон Пембертон, пијалокот првобитно го направил од вино, а се користел како лек против зависности. Формулата ја сменил во 1886, кога од рецептот го исфрлил алкохолот. Кокаинот во рецептурата останал се до 1905 година.

Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.