Згаснување на љубовта; АТЕНТАТОТ НА ГАНДИ
… Во раните попладневни часови го посети американската новинарка Маргарет Бурке – Вајт и му постави едно предизвикувачко прашање на тема – ненасилство: „Еден авион фрла атомска бомба на некој град – што на тоа би рекле заговорниците на традиционалното начело на индиската филозофија – ахимса?“ Ганди одговара без... Read more
ИСТРЕЛ ВО ТЕАТАРОТ; Атентатот на Абрахам Линколн
Откако ја испил и последната голтка виски, во кафе-барот „Талтавулс“, Џон Вилкис Бут, околу 22:00 часот влегол во Фордовиот театар во Вашингтон. Се качил по скалите и тргнал низ ходникот кон претседателската ложа. Пред вратата нема стража, а дежурниот полицаец, Џорџ Паркер, заминал на еден пијалок во локалното бифе.... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.