Зошто авионите се најчесто бели?
Најважна причина за постоење на големи бели површини на авионите е потребата од нивна заштита од топлинското и ултравиолетовото зрачење од Сонцето. Патничките авиони мака мачат кабината да остане доволно ладна, особено кога е потребно да влезат или да излезат патниците на некој аеродром во тропските предели. Заради тоа,... Повеќе
Колку аеродроми има во Македонија?
Познато е дека на територијата на Република Македонија има 2 аеродрома за меѓународен воздушен сообраќај. Меѓународниот аеродром во Скопје и аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид. Освен нив, во Р. Македонија има уште неколку аеродроми кои се со различна намена. Според Агенција за цивилно воздухопловство (АЦВ), мрежата на аеродроми... Повеќе
Последниот лет; АМЕЛИЈА ЕРХАРТ
Амелија Ерхарт, родена на 24 јули 1897 во американската сојузна држава, Канзас; секаква трага ѝ се губи на 2 јули 1937 година, додека со својот авион го прелетувала Атлантикот. Таа воедно била и првата жена која со авион го прелетала северниот Атлантик помеѓу 17 и 18 јуни 1928 година,... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.