Зошто часот трае точно 60 минути, а минутата 60 секунди?
Кој прв го подели денот на 24 часа, а часот на 60 минути? Многу историчари сметаат дека Египќаните се првата цивилизација што го поделила денот на помали делови. Првите сончеви часовници биле поставени само за следење на времето, но околу 1500 година п.н.е. Египќаните имале развиено напредни сончеви часовници. Прачка... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.