ИСТОРИСКО НАСЛЕДСТВО; Стариот Рим и создавањето на модерниот свет
Во модерниот свет „Запад“ е термин со кој го означуваме географското подрачје на Европа и на Северна Америка што под влијание на римската и грчката култура, а потоа и со ренесансата и просветителството се развило во општество со заеднички историски, културолошки, верски и политички вредности. За едни синоим на... Повеќе
Средновековни дворци и мажи во здолништа, историјата на ШКОТСКА
Доброто виски, гајдите и мажите во женски здолништа, заедно со повеќе од 150 средновековни дворци и мистериозното чудовиште од езерото Лох Нес, се само дел од знаменитостите по кои светот денеска ја препознава Шкотска. Оваа земја не е премногу популарна меѓу љубителите на топлите мориња и песочните плажи, но... Повеќе
Што е тоа УМЕТНОСТ?
Уште одамна луѓето го сакале она што е убаво и настојувале својот живот да го разубават на разни начини. Заради тоа, своите живеалишта, облеката и оружјето ги украсувале со разни орнаменти. Своето расположение го изразувале со песни и со игри. Па така, кога биле тажни создавале тажни мелодии, додека... Повеќе
ДОКАЖАНО; Првобитниот човек користел пеницилин и аспирин!
Група научници од Австралија кои се занмавале со истражување на животот на неандерталците, со анализа на забните наслаги од примероци пронајдени на територијата на Белгија и Шпанија, дошле до мошне интересен заклучок. По се изгледа, во тоа време се користел аспирин! Во скаменетите остатоци храна, задржана на забите биле... Повеќе
ДА СЕ НАЕЖИШ..! Вака звучел крволочниот “T – Rex”
Често прикажуван како еден од најопасните крволочни диносауруси, T-рекс е екранизиран безброј пати, а покрај застрашувачкиот изглед, крвта во вените ја заледуваше и неговиот крик. Меѓутоа, палеонтолозите сега веруваат дека ова животно ни приближно не звучело како што досега се претпоставувало. Поаѓајќи од фактот дека ова е еден од... Повеќе
Слушнете како звучи најстарата мелодија на светот!!!
Хуритските песни се музичка колекција впишана со клинесто писмо на глинени плочи пронајдени во древниот град Угарит, денешен Рас Шамра, во  Сирија. Анализата открила дека датира од времето околу 1.400 година п.н.е. Музичкиот запис во мелодија го претворил музичарот Мајкл Леви, а записот го протолкувал др. Ричард Дамбрил. Слушнете... Повеќе
(ФОТО) Деветте најстари места на светот
Тимот на Национална географија неодамна објави материјал во кој се наведуваат 9 – те најстари места на Земјината топка на кои некогаш постоеле човечки населби. Некои од нив се веќе разурнати заради атмосферските влијанија, но најубавите меѓу нив, за жал, ги има уништено човекот и тоа во 21 век.... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.