Во 1110 година Месечината исчезнала од небото! Конечно знаеме зошто
Пред скоро еден милениум, се случил голем пресврт во атмосферата на Земјата: огромен облак од честички богати со сулфур се појавил во стратосферата, затемнувајќи го небото со месеци или дури со години, пред на крајот да падне на површината на нашата планета. Знаеме дека овој настан навистина се случил... Read more
Сторија за МЕСЕЧИНАТА
Месечината со својата појава ги инспирирал луѓето уште од најстарите времиња. Во минатото кај нив предизвикувал стравопочит и често пати бил основа на многу митови и легенди. Денес е сосема поинаку, бидејќи современата наука што ги проучува небото и небесните тела (астрономија) има голем број податоци и сознанија за... Read more
Што претставува феноменот „Крвава супермесечина“
Во средата на 31 јануари, околу полноќ, можевме да ја набљудуваме веќе втората супермесечина за 2018-та година, заедно со т.н. „Сина“ и „Крвава“ Месечина. Супермесечина (научно: перигејна сизигија) беше заради малата оддалеченост од Земјата (перигеум) од само 359.000 km (наспроти просечните 385.000 km), поради што ќе изгледа околу 13%... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.