Од кога луѓето почнале да користат скии?
Можеби мислите дека скијањето е модерен спорт, но историските докази велат поинаку. Тоа е всушност еден од најстарите начини на патување кои ги практикувал човекот. Некои историчари пронашле древни цртежи кои прикажуваат луѓе на скии. Тие тврдат дека скијањето постоело уште во каменото време. Многу години пред Новата ера... Read more
Кој ги вовел црвениот и жолтиот картон во фудбалот?
Кенет Џорџ Астон, пред скоро половина век го смислил правилото на жолт и црвен картон во фудбалот. Во почетокот на ‘60 – ттите години тој бил еден од најпризнаените англиски судии кој судел на светските првенства. Во 1966, после мечот помеѓу Англија и Аргентина, тој дошол на идеја да... Read more
Занимливости и факти за најважната споредна работа во светот
Фудбалот е моментално најпопуларниот спорт во светот. За овој спорт често се вели дека е најважната споредна работа во светот. Занимливости и факти кои не сте ги знаеле за овој спорт: Најраните податоци за игри со топка се забележани околу 200 год. пр. н.е. во Кина, каде што постоела игра... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.