Технологии предвидени од писателот Жил Верн
Францускиот писател Жил Верн во деветнаесеттиот век ги напиша епските дела како „Околу светот за 80 дена“, „Патување во центарот на Земјата“, како и „Дваесет илјади милји под морето“. Во овие дела тој споменува апарати, направи и возила кои не можеле ниту да се замислат во тоа време, па... Read more
Колку се реалистични роботите од „Војна на ѕвездите“?
Професорката по информатика и инженерство, Робин Марфи, од Тексас решила сериозно да ги проучи роботите од „Војна на ѕвездите“ и да процени колку се реалистични. Трудот го објавила во научниот магазин Science Robotics и во него тврди дека некои аспекти на роботите се пореалистични од другите. Марфи се фокусира... Read more
(ВИДЕО) Со овие зрна кафето останува топло неколку часа
Ако сакате вашето кафе, млеко или чај, да останат топли и по неколку часа ќе ве израдува веста дека група американски научници создадоа метални зрна кои го овозможуваат токму тоа. Според зборовите на експертите, зрната наречени “Coffee Joulies”, овозможуваат пијалокот да остане топол цели пет часа. Но, тоа не... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.