ПРЕСУШИ ЧУДОТО НА ПРИРОДАТА! Драматични снимки од Викториините водопади го растажија светот
Исчезна поголем дел од Викториините водопади поради сушите што го погодија јужниот дел на Африка, најголеми во последниве 100 години! Ова чудо на природата се наоѓа на реката Замбези, на границата помеѓу државите Замбија и Зимбабве. Сместени се на листата на УНЕСКО, како светско културно наследство, но светот сега... Read more
Што претставува Нијагара?
Нијагара нема свои извори, ниту потоци кои ја хранат. Таа е природен канал кој спојува две големи езера-Ери и Онтарио, на самата граница помеѓу САД и Канада. Географскиот речник вели: река е постојан тек кој тече низ речна долина, а го хранат извори или потоци кои доаѓаат од различни краишта и... Read more
АНГЕЛСКИ ВОДОПАД, највисокиот водопад на светот
Ангелски Водопад (шпански: Salto del Ángel) се наоѓа во висорамнините Гвајана, еден од големите авантуристички региони во Венецуела. Водопадот се наоѓа во Националниот Парк „Канаима“. Паркот се наоѓа во југозападниот дел на Венецуела, јужно од реката Ориноко во регионот Гран Сабана од сојузната држава Боливар. „Канаима“ на 12 јуни... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.