Дали знаете што има под површината на земјата? Дали знаете што има под површината на земјата?
Почвата лежи на површината на земјината кора. Таа е значајна за растењето на растенијата и обезбедува засолниште за некои видови животни и инсекти. Тлото... Дали знаете што има под површината на земјата?

Почвата лежи на површината на земјината кора.

Таа е значајна за растењето на растенијата и обезбедува засолниште за некои видови животни и инсекти.

Градина (засолниште за некои инсекти)

Тлото под нашите нозе е дел од кората на Земјата – слој од цврста карпа која е дебела од 6 до 70 километри. Под кората на земјата се наоѓа слој топли карпи, наречени обвивка на Земјиното јадро и слој од течни карпи. Во средината се наоѓа една топка од железо и никел, кое се нарекува внатрешно јадро.

Кората на земјата е тенка под океаните, а дебела под планините. Внатрешното јадро е многу топло, со температура од 5000 степени Целзиусови.

 

Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.