05/12/2021

Зошто 1 април е ден на шегата?

Зошто токму првиот ден на април? Зошто шега? На што се смеат луѓето? На овие и уште по некои прашања одговорите ќе ги пронајдете во текстот што следи. Симболиката на први април Во 16 век во Франција како почеток на новата година се земал први април. Се славело насекаде, до раните утрински часови. Првиот „први“ април Традицијата за дочекување Нова година напролет, ја прекинал Папата Гргур во 1562 година, кога како почетон на новата календарска кодина бил определен првиот ден на јануари. Меѓутоа, меѓу многу поданици на католичката црква имало и луѓе кои не се согласувале со одлуката на одважниот Папа, но и луѓе кои воопшто и не слушнале за таквата одлука. Па, си продолжиле новата година да ја прославуваат на први април. За мнозинството од населението, тоа било одличен повод за подигрување и исмејување на „славениците“. Ги нарекувале „априлски будали“ и станале предмет на бројни шеги, меѓу кои и онакви со кои биле убедувањата дека некоја работа е реанлост иако станувало збор за – лага.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.