22/10/2021

Неколку необични растенија

Светот на растенијата е чудесен. Во него се содржани најголемите и најстарите живи суштества, растенијата кои сјаат во мракот и сенките кои ‘ртат по илјадници години. Најчудесниот факт е дека животните и луѓето во светот не можат да живеат без растенијата.

 
БАМБУС Бамбусот е растение коешто најбргу расте. Тоа може да израсне до 90 cm на дeн. Понекогаш, кршењето може да биде тешко, како што растението расте нагоре во височина.   СЕКВОЈА Најголемите живи суштества се џиновските секвои во Северна Америка. Најголемата секвоја е висока над  80 метри и стара над 2000 години.
 
WELWITCHIA MIRABILIS Растението welwitchia mirabilis  има само дава листа кои се долги од 2 од 8 метри и кои со годините се расцепкуваат со потенки листови во вид на ленти. Росата се собира под листовите, помагајќи му на растението да преживее во Намибиската Пустина во Африка. Растението шивее од 400 до 1500 години.
 
RAFFLESIA Најголемиот цвет му припаѓа на растението рафија (raflesia) кое расте во југоисточна Азија. Цветот е широк до еден метар и мириса на скапано месо.
   
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.