22/10/2021

Го знаете ли ова за старите Египќани?

Пред околу 4 500 години, Египќаните ги закопувале нивните кралеви -фараоните, во големи пирамиди. Овие конуси камени споменици биле градени од илјадници работници кои макотрпно работеле на топлото пустинско сонце. Тутанкамон бил млад фараон кој починал во 1 325 год. пр.н.е. неговото тело било сочувано за да се направи мумија.  Тоа било обвиткано и покриено со златна маска. Потоа  поставено во ковчег (саркофаг) во облик на човечко тело во кутија.
мумии
          Пред пирамидите во Гиза се наоѓа една сфинга-статуа на лав со човечка глава. Главата веројатно го покажувала лицето на фарараонот Кафра.
сфинга
            Египќаните пловеле со бродови изработени од бамбус за да ловат нилски коњи во реката Нил. Животните биле вистински штетници, бидејќи ги поткопувале земјоделските култури засадени на брегот на реката. Египќаните верувале и се молеле на стотици богови, а Озирис бил бог на смртта и повторното раѓање. Изис, неговата сопруга, била божицата – мајка, додека Анубис бил богот на погребите.
богови
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.