ФОТО: Сте слушнале ли за шарените каменчиња од езерото Мекдоналд? ФОТО: Сте слушнале ли за шарените каменчиња од езерото Мекдоналд?
Во националниот парк Глациер, во САД, има повеќе од 700 езера со кристално чиста вода. Нивните ниски температури спречуваат развој на планктони, па низ... ФОТО: Сте слушнале ли за шарените каменчиња од езерото Мекдоналд?

Во националниот парк Глациер, во САД, има повеќе од 700 езера со кристално чиста вода. Нивните ниски температури спречуваат развој на планктони, па низ длабочините на езерата воопшто не е тешко да се забележат деталите на дното.

Една од највпечатливите детали на некои од овие езера е присуството на шарени каменчиња на дното и на бреговите. Едно од најпознатите такви езера со „обоени каменчиња“ е езерото Мекдоналд. Тоа е воедно и најголемото и најдлабоко езеро по паркот.

Бојата на камењата ја одредува присуството или отсуството на железо во околината, а него го има насекаде низ паркот овој интересен национален парк.

Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.