05/12/2021

ФОТО: Шума преполна со стари АВТОМОБИЛИ

Една шума во близина на местото Шатилион, во Белгија, речиси 70 години била дом на стари напуштени автомобили од 40-тите години на минатиот век. Местото е веќе исчистено, но пред властите да ја започнат акцијата, фотографот Тео ван Вилет ја посетил и направил неколку интересни фотографии од оваа автомобилска гробница. Приказната за создавањето на ваквиот шумски „декор“, се уште не е расветлена до крај. Но, тоа не значи дека не постојат разни приказни околу создавањето на ова место. Една верзија е дека тоа биле возила на американски војници што учествувале во Втората светска војна. По нејзиното завршување, војската морала да се качи на брод и да замине, а на бродовите немало место за автомобилите. Така тие ѝ биле предадени на шумата. Од друга страна пак, локалното население ги отфрла таквите муабети, со тврдење дека станува збор за едноставна депонија, којашто конечно била исчистена.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.