22/10/2021

Што е Американски јагуар?

Станува збор за голема мачка од родот пантери. Ова е единственото животно од родот пантери кое живее во Америка. Јагуарот е трета најголема мачка, зад тигарот и лавот, и најголема и најмоќна мачка во западната хемисфера. Денешната распространетост на јагуарот се протега од Мексико преку поголемиот дел на Средна Америка, до Парагвај и северна Аргентина. Освен една позната популација во Аризона (југозападно од Тускон), оваа голема мачка изумрела во САД за време на раните 1900-ти. Сепак постои голема можност ненабљудувани популации на јагуар да живеат во јужна Аризона, Ново Мексико па дури и Тексас. Јагуарот може да се види во Зоолошката градина во Скопје. Исто како и овој јагуар во Јужна Америка, над половина од животните и растенијата во светот живеат во дождовните жуми.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.