Така гореше престолнината на Темза… Така гореше престолнината на Темза…
Големиот пожар што се случил меѓу 2 и 5 септември 1666 година уништил половина Лондон, но во него биле повредени само шест лица. Пеколот... Така гореше престолнината на Темза…

Големиот пожар што се случил меѓу 2 и 5 септември 1666 година уништил половина Лондон, но во него биле повредени само шест лица.

Пеколот траел четири дена и го уништил речиси целиот град, чии куќи во тоа време биле од дрво. До темел изгореле повеќе од 13 илјади домови.

Тоа го отворило патот за голема реконструкција, вклучително и изградбата на катедралата на Св. Павле.

По пожарот во 1666 година, во главниот град на Британија почнало да се користи исклучиво камен за изградба на објекти, а биле воспоставени и противпожарна служба и осигурителна индустрија.

 

Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.