Дали ги знаете загрозените животни?
Светот е преполн со многу луѓе. Тие градат нов градови и патишта и за таа цел ги сечат шумите и ги сушат мочуриштата каде што живеат животните. Копното, воздухот и водата се загадуваат. Многу животни тешко можат да ги преживеат овие промени. На некои од нив, дури им се... Повеќе
ПРЕСУШИ ЧУДОТО НА ПРИРОДАТА! Драматични снимки од Викториините водопади го растажија светот
Исчезна поголем дел од Викториините водопади поради сушите што го погодија јужниот дел на Африка, најголеми во последниве 100 години! Ова чудо на природата се наоѓа на реката Замбези, на границата помеѓу државите Замбија и Зимбабве. Сместени се на листата на УНЕСКО, како светско културно наследство, но светот сега... Повеќе
Медуза, еден од најстарите жители на нашата планета
Научниците сметаат дека животот започнал во океаните пред околу 3,5 милијарди години. Некои морски суштества еволуирале (развивале) и се преселиле да живеат на копно. Но, многу суштества останале да живат во морињатаи океаните. Некои видови морски животни, како што е, на пример, медузата пливала во морињата и океаните милиони... Повеќе
Копнен сообраќај/железнички сообраќај
Возовите се движат на шини и пренесуваат луѓе или разни стоки од едно место на друго место по пат на копно. Тие се поевтин вид на транспорт од автомобилите и толку многу не ја загадуваат околината. Многу луѓе ги користат возовите за да патуваат или за да втасаат до... Повеќе
(ВИДЕО) Најва за новата видео сезона, 2019
Училишната година е пред самиот крај, што го означува почетокот на новата видео сезона. Дел од темите веќе се во предпродукција, а останатите полека почнуваат да се создаваат. Идеи има многу, се надевам дека во следниве неколку месеци ќе успеам да завршам повеќе од нив и секако, да ги... Повеќе
Струја од чоколадо! Гана конструира електроцентрали на какао
Универзитетот во Нотингем, Велика Британија, ќе финансира конструирање на генераторски систем во Гана, кој лушпите од какао ќе ги претвора во био-гориво, пренесува „Инхабитат“. Иницијативата е поведена од група изтражувачи од Гана, која е еден од најголемите производители на какао. Ако овој начин, со употреба на „зелено“ гориво, се... Повеќе
Дали знаете што има под површината на земјата?
Почвата лежи на површината на земјината кора. Таа е значајна за растењето на растенијата и обезбедува засолниште за некои видови животни и инсекти. Тлото под нашите нозе е дел од кората на Земјата – слој од цврста карпа која е дебела од 6 до 70 километри. Под кората на... Повеќе
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.