Дали ги знаете загрозените животни?
Светот е преполн со многу луѓе. Тие градат нов градови и патишта и за таа цел ги сечат шумите и ги сушат мочуриштата каде што живеат животните. Копното, воздухот и водата се загадуваат. Многу животни тешко можат да ги преживеат овие промени. На некои од нив, дури им се... Read more
Неколку необични растенија
Светот на растенијата е чудесен. Во него се содржани најголемите и најстарите живи суштества, растенијата кои сјаат во мракот и сенките кои ‘ртат по илјадници години. Најчудесниот факт е дека животните и луѓето во светот не можат да живеат без растенијата.   БАМБУС Бамбусот е растение коешто најбргу расте.... Read more
(ВИДЕО) Екскурзија до пештерата Алилица
Одиме на прошетка кон пештерата Алилица. Пештерата се наоѓа на околу 4 километри од Тресонче во средината на планината Бистра, од десната страна на Тресонечка Река на доста непристапен терен. Овој пештерски систем го сочинуваат два пештерски отвора – канала: Долна и Горна Алилица кои меѓу себе се поврзани... Read more
Мистеријата на живиот песок
Луѓето со векови се плашеле од живиот песок и со вознемиреност зборувале за него. Се верувало дека своите жртви ги вовлекува во својата внатрешност сѐ додека целосно не потонат. Сепак, подоцнежните истражувања покажале дека ова не е точно и ако се знае како да се постапи ако се пропадне... Read more
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.