Што се тоа ПУСТИНИ?
Пустини се делови од нашата планета кадешто има мошне мала појава на дождови и речиси во нив и да нема услови за живот. Дури една третина од Земјата е прекриена со пустини. Меѓу најпознатите пустини се: Гоби во Азија, Калахари во Африка, Патагонија во Јужна Америка, Големата Викториина пустина... Повеќе
Земјата што има двапати ПОВЕЌЕ ПИРАМИДИ од Египет
Во северниот дел на африканската пустина, каде што единствен посетител е само свирежот на ветрот, лежат десетици заборавени гробници кои ја чуваат историјата на регионот. Судан, земјата што е избришана речиси од секоја туристичка понуда. Има двојно повеќе пирамиди отколку што ќе најдете во Египет, а древниот град Солеб,... Повеќе
Дали знаете чиј е ликот претставен со оваа маска?
Денес скоро е незамислив каков било политички протест, а таму да не се појави онаа карактеристична бела маска, којашто стана заштитен симбол на современите бунтови. Истата таа маска е заштитен симбол на хакерската група „Анонимуси“; децентрализирана мрежа на активисти што се залагаат за слобода на интернетот и укинување на... Повеќе
По налог на ВИТЕЗИТЕ; Зошто Британците возат по левата лента?
Кога во Средниот век витезите јавале по друмовите, луѓето кои што им доаѓале во пресрет се тргале на својата лева страна, бидејќи полната опрема на витезот била на левата страна на коњот. Па така, од десната страна на јавачот имало повеќе простор за разминување. Од друга страна и на... Повеќе
Што е смеењето и зошто се смееме?
Смеењето го подобрува расположението и го намалува стресот. Но, како нашиот мозок препознава што е смешно и како впрочем настанува смеењето? Во просек човекот се смее околу 17 пати дневно. Како што е познато ние сме единствениот вид на планетава кој што се смее. Благодарение на челниот дел од... Повеќе
Дали е подобро рацете да се мијат со топла или со ладна вода?
Најважната работа додека миете раце е темелно триење и испирање со вода. На тој начин бактериите се отстрануваат од површината на кожата. Истражувањето коешто го направи Универзитетот „Рутерс“ во САД, утврди дека топлата вода не е ништо подобра од ладната кога станува збор за одмивање на бактеријата „ешерихија коли“... Повеќе
Зошто авионите се најчесто бели?
Најважна причина за постоење на големи бели површини на авионите е потребата од нивна заштита од топлинското и ултравиолетовото зрачење од Сонцето. Патничките авиони мака мачат кабината да остане доволно ладна, особено кога е потребно да влезат или да излезат патниците на некој аеродром во тропските предели. Заради тоа,... Повеќе
Овие оси си имаат природни соларни плочи
Ако идејата за авион на соларен погон е се уште далеку од остварлива, природата до ова решение дошла уште многу одамна. Имено, видот оси – vespa orientalis, на себе има вистинска фото-волтажна плоча за производство на електрична енергија. До ова откритие дојде еден израелски тим научници, од институтот во... Повеќе
НЕВЕРОЈАТНО: Пред 6.000 години Сахара била зелена?!
Тим истражувачи од Универзитетот во Аризона, преку детална анализа на морски седименти собрани во западна Африка, утврдиле дека во регионот некогаш имало десеткратно повеќе врнежи во однос на она што се регистрира денес. Според Џесика Тирни, која ја предводела студијата, тоа би значело дека огромниот регион на пустината Сахара... Повеќе
Овие мравки никогаш не ги напуштаат своите ранети борци
Идентично како и вистинските војници, еден вид мравки (Megaponera analis) од суб-сахарска Африка тргнуваат во борба образувајќи вистински воени формации и потоа своите ранети „соборци“ ги носат во мравјалникот на закрепнување. Додека раните да заздрават членовите на колонијата повредите им ги плакнат со плунка која што има заштитно дејство... Повеќе
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.