ПЕНИЦИЛИН; Откритие до кое е дојдено сосема случајно
Големите фармацевтски куќи постојано излегуваат со соопштенија за своите новооткриени лекови и антибиотици што делуваат на резистентните (отпорни) соеви бактерии. Многумина се восхитуваат на современите фармацевтски достигнувања, но малку од нив знаат дека пионер на сите антибиотски лекови е пеницилиниот. Едно од најголемите откритија на сите времиња. За негово... Повеќе
Четири столетија СУША
Најдолгата суша во светот е забележана во пустината Атакама, во јужно-американската држава, Чиле. Траела 400 години, а завршила во 1971 година, кога конечно заврнало дожд. Повеќе
Така гореше престолнината на Темза…
Големиот пожар што се случил меѓу 2 и 5 септември 1666 година уништил половина Лондон, но во него биле повредени само шест лица. Пеколот траел четири дена и го уништил речиси целиот град, чии куќи во тоа време биле од дрво. До темел изгореле повеќе од 13 илјади домови.... Повеќе
Што е тоа БЕСНИЛО?
Беснилото е една од најстарите болести кои што ги памети човештвото. За нејзе нема лек! Кога ќе се разболи човек или животно смртта е неизбежна. Како изгледа таа опасна болест? Станува збор за вирус што го напаѓа мозокот. Може да се разболат сите топлокрвни животни. Човекот најчесто се инфицира... Повеќе
Колку аеродроми има во Македонија?
Познато е дека на територијата на Република Македонија има 2 аеродрома за меѓународен воздушен сообраќај. Меѓународниот аеродром во Скопје и аеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид. Освен нив, во Р. Македонија има уште неколку аеродроми кои се со различна намена. Според Агенција за цивилно воздухопловство (АЦВ), мрежата на аеродроми... Повеќе
И Фараоните пиеле со цевка
Пиењето со цевка го измислиле египетските пивари, кои сакале да го пробаат својот производ без да ги тргнат ферментираните состојки од површината на садот. Повеќе
Одам во сон…Што е МЕСЕЧАРЕЊЕ?
Појавата – месечарење, одење во сон, во најголем број случаи се јавува во првите часови од сонот. Иако, обично, случаите на месечарење се состојат од едноставни, повторувачки дејства, понекогаш, има случаи на луѓе кои изведувале посложени дејства додека спиеле. Месечарите не се сеќаваат воопшто или многу малку на случката, бидејќи... Повеќе
Композитор на шест години…
Композиторот Густав Малер (1860-1911) имал само шест години кога го напишал своето прво музичко дело – „Посмртниот марш“. Слуштете како звучи неговата композиција… Повеќе
За што служи малото џепче на фармерките?
Прочуеното џепче на фармерките изгледа е направено кон крајот на 19-от век, во текот на „златната грозница“. Во тоа време каубоите ги носеле своите џебни часовници во елеците, но често пати ги оштетувале и ги губеле. Досетливиот произведувач на фармерки, Леви Штраус го додал малечкиот џеб за каубоите да... Повеќе
ПРОДАДЕН забот на Исак ЊУТН
Заб на познатиот физичар Исак Њутн, во 1816 година на аукција бил продаден за 730 британски фунти. Повеќе
Наш избор:
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.