29/11/2021

Некогаш спортска гордост на СФРЈ, денес град на духови!

Победничкиот пиедестал

Поминаа 34 години од Зимските олимписки игри во Сараево. Но, ако денес го посетите местото на кое се одржаа, ќе добиете впечаток дека се наоѓате во некое подрачје евакуирано заради опасна болест или нуклеарна хаварија. Целиот комплекс е потполно запуштен.
Полигонот за скијачки скокови
Големата и малата скокалница
Поглед од големата скокалница
После 14 – ттите Олимписки игри, покрај преубавите објекти, останаа повеќе од 2.800 новоизградени станови, убави хотели и различен спортски инвентар. Дел од нив и денес се во употреба, но постојат и многу што се трајно напуштени.
Жичарницата
Организацијата на Зимските олимписки игри Сараево ја доби во конкуренција со јапонскиот град Сапоро и заедничката кандидатура на шведските градови Фалун и Гетеборг. За властите во поранешната СФРЈ, Олимпијадата беше одлична прилика за светско претставување на државата. Органиазцијата чинела повеќе од 140 милиони долари, а половина од средствата биле вратени од продажба на правата за телевизиски преноси.
Патеката за боб-санкање
Победничкиот пиедестал
На манифестацијата учествуваа 1.272 спортисти од 49 земји, а биле присутни околу 4.500 новинари. На Олимпјадата, скијачот Јуре Франко се закити со сребрен медал во велеслалом, што истовремено беше прв медал за СФРЈ во својата историја.
Маскотата -„Вучко“
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.