22/10/2021

Што е смеењето и зошто се смееме?

Смеењето го подобрува расположението и го намалува стресот. Но, како нашиот мозок препознава што е смешно и како впрочем настанува смеењето? Во просек човекот се смее околу 17 пати дневно. Како што е познато ние сме единствениот вид на планетава кој што се смее. Благодарение на челниот дел од мозокот, задолжен за емоционални одговори, нашиот мозок може да ги препознае смешните моменти. Додека левата страна е одговорна за зборовите и за структурата на некоја шега, десната определува дали тоа што го гледаме или слушаме навистина е смешно или не. Научниците откриле дека лимбичкиот систем (збир на мозочни структури) кој што е одговорен за повеќе функции, се активира кога ќе видиме или слушнеме нешто кое што десната страна од челниот дел на мозокот ќе го утврди како комична ситуација. Аквитноста на лимбичкиот систем стимулира физичка реакција на телото, како што е насмевката.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.