22/10/2021

Струја од чоколадо! Гана конструира електроцентрали на какао

Универзитетот во Нотингем, Велика Британија, ќе финансира конструирање на генераторски систем во Гана, кој лушпите од какао ќе ги претвора во био-гориво, пренесува „Инхабитат“. Иницијативата е поведена од група изтражувачи од Гана, која е еден од најголемите производители на какао. Ако овој начин, со употреба на „зелено“ гориво, се покаже како успешен, се очекува да се обезбедат нови работни места, почиста животна средина и одличен енергетски ресурс за африканската држава во која со електрична енергија се снабдени само 15% од руралните средини.
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.