(ВИДЕО) Света Елена, последниот дом на Наполеон Бонапарта
До пред неколку месеци, малкумина имаа слушнато за островот Света Елена, еден од најоддалечените острови во светот. Се наоѓа на 2000 километри од Африка и е британска прекуморска територија каде може да се стигне со бродот Royal Mail, како и авионски од јужноафриканскиот град, Јоханесбург. Овој остров е означен... Read more
ОСТРОВ каде што сите носат ГАС-МАСКИ
Сторијата почнува во 2000 – та година, на островот Мијакеџима. Јапонски остров кадешто зборот „катастрофа“ е буквално секојдневие. Тој е дел од вулканскиот архипелаг Изу, сместен во Ѓаволското море и секојдневно изложен на земјотреси и вулкански ерупции. Само во минатиот век таму се случиле шест ерупции, а најсериозната во... Read more
ИЗГУБЕНИ БОГАТСТВА по кои светот се уште трага
Веројатно како мали пред зградите сте играле потрага по загубено богатство, но ова понекогаш не е само детска игра. Многу возрасни и ден денес се впуштаат во потрага по некое загубено богатство…, за кои често пати и не се знае дали навистина постоело. Понекогаш таквите експедиции завршуваат со успех,... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.