Сторија за МЕСЕЧИНАТА
Месечината со својата појава ги инспирирал луѓето уште од најстарите времиња. Во минатото кај нив предизвикувал стравопочит и често пати бил основа на многу митови и легенди. Денес е сосема поинаку, бидејќи современата наука што ги проучува небото и небесните тела (астрономија) има голем број податоци и сознанија за... Read more
Што претставува феноменот „Крвава супермесечина“
Во средата на 31 јануари, околу полноќ, можевме да ја набљудуваме веќе втората супермесечина за 2018-та година, заедно со т.н. „Сина“ и „Крвава“ Месечина. Супермесечина (научно: перигејна сизигија) беше заради малата оддалеченост од Земјата (перигеум) од само 359.000 km (наспроти просечните 385.000 km), поради што ќе изгледа околу 13%... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.