За првпат научно објаснето мистериозното „квантно сетило“ за ориентација на птиците
Гледањето на нашиот свет низ очите на птица преселница би било восхитувачко искуство. Научниците одамна веруваат дека нешто „посебно“ во нивниот систем им овозможува да го „видат“ магнетното поле на нашата планета. Трик на природата што им помага прецизно да се движат на огромни растојанија. Конечно, за првпат досега,... Read more
(ВИДЕО) Најопасната играчка на светот, нуклеарен сет со ураниум!
Една од најконтроверзните и најопасни играчки досега, “Atomic Energy Lab Kit”, овозможувала на децата да експериментираат со ураниум. Иако била едукативна, оваа играчка истовремено била и радиоактивна. За среќа, била во продажба само неколку години. Темата за атомската енергија кон средината на 20 век доживувала вистински „бум“. Споменатата компанија... Read more
ОДИ КАКО ПОДМАЧКАНО; Што е тоа сила на триење?
Сте се запрашале ли некогаш зошто толку лесно се лизгаме кога ќе згазнеме на мраз? Или пак, зошто книгата набрзо ќе запре ако ја турнеме по површината на масата? – Тоа е така бидејќи на неа делувала некоја сила која што не дозволила да се лизга подолго. Станува збор... Read more
Оваа сијалица свети цели 117 години!
„Стогодишното светло“, свети без прекини уште од далечната 1901 година. Се наоѓа во противпожарната станица во градот Ливерморо, во северниот дел на американската сојузна држава, Калифорнија. За својата долговечност сијалицата веќе е запишана во Гинисовата книга на рекорди. За да ја видат оваа чудесна сијалица, којашто со својата истрајност... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.