Пајакови нишки како хируршки конец
Пајаковата мрежа се смета за чудо во животинскиот свет, а свилата што ја создаваат за најцврста и најеластична материја на светот. Пајаците имаат 6 различни жлезди на телото кои произведуваат различни видови нишки. Тие се со дебелина од само 0,0004 мм, а се посилни од челични со иста дебелина.... Повеќе
РЕВОЛУЦИЈА ВО МЕДИЦИНАТА: 3Д печатачи ќе произведуваат органи за трансплантација
Руската компанија „3D Bioprinting solutions“, планира до 2030 година да направи биолошки пешатач кој би можел да отпечати човечки бубрек за трансплантација. Научниците имаат основа за вакви оптимистички прогнози. Пред две години со новата технологија беше отпечатена штитна жлезда која што успешно е пресадена кај глушец. Био-печатењето е технологија... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.