Мрачната тајна на знакот „Холивуд“ во Лос Анџелес
Знакот „Холивуд“, на ритчето над Лос Анџелес, е поставен уште во 1923 година, како реклама за градежни активности кои тој период се одвивале во регионот. Најчесто во филмовите со деструктивна содржина токму тој знак страда меѓу првите елементи од урбаната инфраструктура. Знакот е препознатлив и познат во целиот свет.... Повеќе
Последниот лет; АМЕЛИЈА ЕРХАРТ
Амелија Ерхарт, родена на 24 јули 1897 во американската сојузна држава, Канзас; секаква трага ѝ се губи на 2 јули 1937 година, додека со својот авион го прелетувала Атлантикот. Таа воедно била и првата жена која со авион го прелетала северниот Атлантик помеѓу 17 и 18 јуни 1928 година,... Повеќе
АТЛАНТИДА; Сказна за потонатиот континент
Атлантида…, голем митски остров за првпат споменат од старогрчкиот филозоф, Платон во своите дијалози „Тимај“ и „Ктирон“, напишани околу 360 година п.н.е. Според него, Атлантида била поморска сила која се протегала од другата страна на Херкуловите столбови (Гибралтар) и која покорила многу делови од западна Европа и од Африка,... Повеќе
БЕРМУДСКИ ТРИАГОЛНИК; работ на непознатиот свет
Секој што летал или пловел од Европа кон Америка, барем во еден момент од патувањето се замислил дали минува преку Бермудскиот триаголник и дали има вистина во приказните за тој мистериозен дел од Светот. Подрачјето зафаќа површина од 11.400 квадратни километри, од југот на Флорида до Порторико, северно од... Повеќе
ЕЛ ДОРАДО; Легендата за „Златниот град“
Елдорадо е легенда што потекнува од јужноамериканските Индијанци. Според усното предание Елдорадо е предел со огромно богатство во злато. Како таков бил главна цел на шпанските конквистадори (освојувачи) во 15 и 16 век. Сѐ започнало кога Шпанците во 1532 година го освоиле царството на Инките во Перу и откриле... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.