Откриен животински вид кој живее без да дише, научниците збунети!
Новоидентификуван паразит ги збуни научниците откако се утврди дека живее без да дише. Станува збор за видот Henneguya salminicola, кој паразитира на телото на некои видови риби. Воедно, ова е прв вид на нашата планета за кој е докажано дека не само што не дише, туку воопшто нема органели... Read more
Технологии предвидени од писателот Жил Верн
Францускиот писател Жил Верн во деветнаесеттиот век ги напиша епските дела како „Околу светот за 80 дена“, „Патување во центарот на Земјата“, како и „Дваесет илјади милји под морето“. Во овие дела тој споменува апарати, направи и возила кои не можеле ниту да се замислат во тоа време, па... Read more
Човечко срце според лист од спанаќ
Нова студија објавена во списанието Biomaterials понуди нов начин како да се подобри системот за циркулација на крвта, што со години беше препрека за ткивниот инженеринг. Иако научниците успеваа во лабораторија, со 3-Д печатач, да направат човечки ткива, тие беа без идеја како да ги распоредат малите крвни садови,... Read more
Непознат јазик откриен во Малезија
Во едно малото село, во близина на реката Пергау во Малезија, лингвистите пронашле луѓе кои зборуваат на јазик досега непознат за луѓето. Јазикот се нарекува “једек” и го зборуваат околу 300 лица. За ова племе може да се каже дека во некои работи е поразвиено и од најнапредните култури.... Read more
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.