Јанар Даг, „Планината што вечно гори“
Сместен на полуостровот Абшерон, 25 километри североисточно од главниот град на Азербејџан, Баку, Јанар Даг, познат и како „Планината што гори“, е голем рид на чиј врв има џеб од природен гас што со децении постојано гори. Поточно, никој и не се сеќава дека планината некогаш не горела! Пламенот... Повеќе
Така гореше престолнината на Темза…
Големиот пожар што се случил меѓу 2 и 5 септември 1666 година уништил половина Лондон, но во него биле повредени само шест лица. Пеколот траел четири дена и го уништил речиси целиот град, чии куќи во тоа време биле од дрво. До темел изгореле повеќе од 13 илјади домови.... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.