Алхемијата – празноверие, волшепство или наука?
Дали некогаш сте посакале да кренете камче од земјата и да го претворите во злато или во дијамант? Ако сте еден од нив, не сте единствени. Луѓето имале такви желби уште од древните времиња. Се обидувале евтините метали, како живата и оловото, да ги претворат во злато и сребро.... Повеќе
ИЗГУБЕНИ БОГАТСТВА по кои светот се уште трага
Веројатно како мали пред зградите сте играле потрага по загубено богатство, но ова понекогаш не е само детска игра. Многу возрасни и ден денес се впуштаат во потрага по некое загубено богатство…, за кои често пати и не се знае дали навистина постоело. Понекогаш таквите експедиции завршуваат со успех,... Повеќе
НАЈСКАП  десерт на светот; „ЗЛАТИОТ ФЕНИКС“ со години  неприкосновен во елитните ресторани
Кога пред неколку години група угостители од Дубаи ѝ го претставија на светот својот најскап десерт, многумина гастрономи оценија дека неговата слава ќе трае кратко и оти рекордот за најскапа порција слатко задоволство ќе ја преземе друг претставник на неуморната угостителска конкуренција. Сепак, „Златниот Феникс“ кој чини цели 1.000... Повеќе
ЕЛ ДОРАДО; Легендата за „Златниот град“
Елдорадо е легенда што потекнува од јужноамериканските Индијанци. Според усното предание Елдорадо е предел со огромно богатство во злато. Како таков бил главна цел на шпанските конквистадори (освојувачи) во 15 и 16 век. Сѐ започнало кога Шпанците во 1532 година го освоиле царството на Инките во Перу и откриле... Повеќе
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.