29/11/2021

Во Јапонија започна познатиот фестивал со фигури од мраз

Во градот Сапоро, северна Јапонија; деновите е отворен најголемиот фестивал на снегот. Тој ќе трае 8 дена, а  ќе бидат претставени околу 200 џиновски скулптури од снег и мраз. Организаторите очекуваат фестивалот, кој е меѓу најважните настани во земјата, да го посетат околу 2 милиони посетители од целиот свет. Манифестацијата „Снежен град“ се организира уште од далечната 1950 година кога група студенти за првпат изработиле неколку ледени статуи. Градот Сапоро се наоѓа на најсеверниот јапонски остров Хокаидо и се карактеризира со студени зими и со многу снег. Погледнете како годинава изгледа сета манифестација: https://www.youtube.com/watch?v=2ic0FmXh9Gc
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.